Nieuws

Lezing over nieuw Geels geschiedkundig jaarboek

Het nieuwe jaarboek van het Geels Geschiedkundig Genootschap is verschenen: ‘Jaarboek 51-2016 van de Vrijheid en het Land van Geel’. Het bevat vijf bijdragen over uiteenlopende onderwerpen uit de rijke Geelse geschiedenis. Een van de auteurs is Frans Emmerechts. Hij houdt vrijdagavond 19 mei om 20u een lezing over de geschiedenis van het Geelse landschap.

De lezing gaat over de agrarische ontwikkeling van Geel door de eeuwen heen. In zijn lezing begint Frans Emmerechts met een beschrijving van het traditionele landschap met zijn heide, duinen en vennen, waterlopen en gebroekten. Daarnaast beschrijft hij de rol die de gemeente en hogere overheden speelden. Ook de rol van lokale natuurverenigingen komt aan bod, onder meer in het beheer, de studie en de monitoring in natuurgebieden. De lezing begint om 20u in zaal Iris, achteraan de bib. De ingang bevindt zich aan de kant van Studio Geel. De toegang is gratis.

 

Inhoud van het jaarboek

‘Geschiedenis Geelse landschap’ van Frans Emmerechts is een van de vijf bijdragen van het nieuwe jaarboek. De andere bijdragen zijn ‘Over ongewenste politiecommissarissen’ door Jos Cuyvers, ‘Vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog’, ‘Een soldatenschool in Geel’ door Paul Jans en tot slot ‘Over de executie van een pastoor’ door Frans Dergent.

 

Jaarboek kopen

Het jaarboek 51-2016 aankopen kan door storting van 20 euro op bankrekening BE81 4144 0312 1124 van het Geels Geschiedkundig Genootschap vzw, p.a. Jos Cuyvers, Kanunnikenblok 10, 2440 Geel. Wil je het jaarboek toegestuurd krijgen, betaal je 4 euro extra verzendingskosten binnen België en 12 euro extra voor verzending naar het buitenland. Je kan het jaarboek ook rechtstreeks aankopen in het stadsarchief, Werft 30 in Geel, dan kan je het meteen meenemen.

Datum van het bericht: woensdag 17 mei 2017